• Wonen in Foz do Arelho

Wonen in Foz do Arelho

 Zilverkust 

Foz do Arelho is een van de mooiste plaatsen aan de Zilverkust van Portugal. Dit traditionele kustplaatsje, gelegen aan de kust van de gemeente Caldas da Rainha, tussen de lagune van Óbidos en de Atlantische Oceaan, is een beroemde strandbestemming die ook erg in trek is bij iedereen die van de natuur houdt!

 Obidos lagoon portugal 03

Een geschiedenis die verbonden is met de zee...

De geschiedenis van Foz do Arelho is nauw verbonden met de nabijheid van de zee en de lagune van Óbidos.

Door de eeuwen heen is de ligging van de Lagune van Óbidos veranderd. Volgens oude documenten zou de lagune in het verleden de heuvels van het middeleeuwse dorp Óbidos hebben bereikt, vandaar de naam.

Uit verslagen van 1580 blijkt dat hier een grote boerderij stond die land pachtte voor de landbouw, wat de oorsprong zou kunnen zijn van het primitieve dorp Foz do Arelho. De vruchtbare gronden rond dit gebied werden gebruikt voor de landbouw, maar zelfs hier speelde de zee een belangrijke rol, waarbij de boeren hun land bemestten met slib dat uit de lagune werd opgevangen.

De oorsprong van Foz do Arelho is nauw verbonden met dit landbouwverleden en met de visserijactiviteit die millennia lang als middel van bestaan diende voor de plaatselijke gemeenschappen.

Van een klein vissersdorp tot een badplaats...

Pas vanaf de tweede helft van de 19e eeuw begon Foz do Arelho aan populariteit te winnen als badplaats, die vooral toeristen uit Lissabon aantrok. De nabijheid van het kuuroord Caldas da Rainha en zijn thermaal ziekenhuis was een van de factoren die bijdroegen aan deze populariteit, met beroemde leden van de Portugese bourgeoisie en adel die de regio bezochten. Onder hen de Portugese koning D. Carlos I, bekend om zijn liefde voor de traditionele keuken van Foz do Arelho, bereid met ingrediënten die rechtstreeks uit de lagune worden gevist.

 Clam fishing

 

Al honderden jaren leven de inwoners van Foz do Arelho van de wateren van de Lagune van Óbidos, door te vissen en schaaldieren te oogsten. Hoewel deze activiteit nog steeds bijdraagt aan de lokale economie, heeft Foz do Arelho nog veel meer te bieden voor de mensen die hier wonen!

De natuurlijke schoonheid van het strand van Foz do Arelho...

Foz do Arelho staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en ideale omstandigheden voor strandliefhebbers en watersporters.

Het dorp is vooral bekend als vakantiebestemming in de zomer, met twee verschillende soorten stranden: het ene kijkt uit op de Atlantische Oceaan, het andere op de lagune van Óbidos.

 

Foz do Arelho Portugal Beach Sea 2

Het strand van Foz do Arelho is jaarlijks onderscheiden met de "Bandeira Azul", een symbool van zijn milieukwaliteit 

Vanaf de zee biedt het strand een zeer brede strook goudkleurig zand die wordt omarmd door een laan langs het strand met restaurants en cafés. Een perfecte plek om te stoppen voor de lunch, een drankje te drinken na een dag op het strand of de geweldige zonsondergang van Foz do Arelho te bekijken in het gezelschap van vrienden en familie.

 

Foz do Arelho Portugal Beach Avenue and Bars8

Van de zee direct naar uw tafel...

In elk restaurant in Foz do Arelho wordt u verwend met een keuze aan traditionele Portugese gerechten, gemaakt met verse lokale producten en regionale lekkernijen, boordevol smaak... en dit alles met uitzicht op zee!

De plaatselijke restaurants en cafés aan zee zijn ook een gelegenheid om zeevruchten en vis te proeven die rechtstreeks van de boten van Foz do Arelho komen. Een van onze favoriete gerechten zijn de mosselen "à bolhão pato" of de octopussalade! Twee traditionele Portugese "petiscos", die alle smaak en versheid van de zee op uw tafel brengen!

 

Clams at a traditional Portuguese restaurant Portugal The Simple Life

 

Verse schelpdieren kunnen ook rechtstreeks bij de plaatselijke vissers worden gekocht, naast de kleine pier op het strand van Foz do Arelho, of bij de "viveiro" winkel naast de oever van de lagune ... verser dan dit wordt het niet!

Als u een liefhebber bent van zeevruchten, mag u het zeevruchtenfestival van Foz do Arelho niet missen, een evenement om van te watertanden dat tussen eind mei en begin juni plaatsvindt.

Elk jaar, tussen eind juli en begin augustus, is er ook het Foz do Arelho Beach Party, waar de lokale bevolking heerlijk eten combineert met livemuziek en de oprechte levensvreugde van de Portugezen!

Het is geen toeval dat het dorp Foz do Arelho de plaats is waar de inwoners van de regio in het weekend of aan het eind van de dag naartoe gaan voor een gezinswandeling, om vitamine D op te doen of te ontspannen in een "esplanada" terwijl ze de laatste zonnestralen van het daglicht opvangen op een van de beste plaatsen in Portugal om de zonsondergang te zien!

 

Obidos lagoon portugal 05

Een ideale plek om te ontspannen of te sporten... in en uit het water!

Aan de lagunezijde van Foz do Arelho zijn de omstandigheden perfect voor gezinnen met kleine kinderen. Op het lange zandstrand kunt u een handdoek uitspreiden en ontspannen op het geluid van de zachte golven.

Het kalme water van de lagune leent zich ook uitstekend voor watersporten. Favoriete activiteiten in de lagune zijn paddleboarden of kanoën. Aan de kant die het dichtst bij zee ligt, is de wind gunstig voor kitesurfers, en het komt vaak voor dat de lucht van de lagune gekleurd is.

 

Obidos lagoon Portugal kitesurfing

 

Als je van surfen houdt, dan is de open zee de plek waar je moet zijn! Bij Escola de Vela da Lagoa heb je de beschikking over door de Portugese Surf Federatie gecertificeerde leraren en al het nodige materiaal om golven te vangen of te leren surfen (wetsuits, boards en zelfs een busje om je naar de beste spots te brengen!). Fozcamp - Surfcamp & Surfschool zal je ook helpen om het beste uit het surfen in Foz do Arelho te halen, of je nu een beginner bent of al op een meer gevorderd niveau. In Foz do Arelho vind je de beste omstandigheden voor een surfervaring in Portugal!

Fozcamp Surfcamp Surfschool

Image credits: https://www.facebook.com/FozCamp

Foz do Arelho is ook perfect om te sporten midden in de natuur. Van de wandel- en fietspaden langs de Lagune van Óbidos, zijn er genoeg redenen om naar buiten te gaan en de frisse lucht in te ademen!

 

Obidos lagoon cycling trails

Lagune van Óbidos - een natuurlijke habitat rijk aan fauna

De lagune van Óbidos is de grootste lagune aan de Portugese kust en heeft een oppervlakte van ongeveer 6,9 km2. Het is een bevoorrechte habitat voor een grote verscheidenheid aan fauna en flora.

Aan de oevers van dit natuurlijke watergebied zijn er vele plaatsen om de schoonheid ervan te ontdekken, waaronder picknickplaatsen, omgeven door een prachtig landschap dat in zijn natuurlijke staat bewaard is gebleven.

Natuurliefhebbers vinden er een overvloed aan dieren die hier op hun trekroutes halt houden. Met name een kolonie flamingo's, een van de redenen waarom de Lagune van Óbidos zo beroemd is bij vogelliefhebbers.

 

Obidos lagoon flamingos facebook escola de vela da lagos

 Image credits: facebook.com/escoladeveladalagoa

Tot de vele soorten die hier kunnen worden waargenomen, behoren ook watervogels zoals de konings-eend en de ranger, diverse soorten passerines, zeldzame vogels en grote landvogels.

 

Obidos lagoon Portugal birdwatching

De beste tijd van het jaar om vogels te kijken in de Lagune van Óbidos is in de herfst en de winter

De wateren van de Lagune van Óbidos zijn ook rijk aan vis en schaaldieren die als voedsel dienen voor de plaatselijke vissers en iedereen die van vissen als hobby houdt. Foz do Arelho biedt geweldige plekken om te vissen, van het uitgestrekte zandstrand tot het "aberta"-gebied waar de zee het kalme lagunewater ontmoet, dat ook zeer in trek is bij de plaatselijke vissers.

Lokale vissoorten zijn onder andere zeebaars, tong, bot, tarbot, brasem, tandbaars en harder. Wat schaal- en schelpdieren betreft, is Foz do Arelho bekend om zijn kokkels, mosselen, garnalen, octopus, paling en de groene krab.

De kliffen en wandelpaden met uitzicht op zee van Foz do Arelho

Foz do Arelho Portugal Wooden walkways on the beach62

 

Als u liever wandelt dan vist, dan is Foz do Arelho ook een droom die uitkomt! Naast de wandelpaden langs de oevers van de lagune, vindt u aan de noordkant van Foz do Arelho prachtige kliffen met uitzicht op zee en houten wandelpaden die een uniek decor bieden om uw benen te strekken en de frisse zeelucht in te ademen.

 

Foz do Arelho Portugal Wooden walkways on the beach46

 

Met een lengte van ongeveer 800 meter bieden de houten wandelpaden van Foz do Arelho u de mogelijkheid om op een veilige en duurzame manier langs de kliffen te wandelen, zonder afbreuk te doen aan de natuurlijke vegetatie. Tussen de trappen en de vlakkere gedeelten zijn er ook zeven unieke uitkijkpunten, die een prachtig uitzicht bieden over het strand, de lagune en de Atlantische Oceaan als achtergrond.

Op heldere dagen kunt u ook de Berlengas-archipel in oostelijke richting zien. In het zuiden ligt de kust van Peniche, en in het noorden de beroemde reusachtige golven van Nazaré's North Canyon.

Wonen in Foz do Arelho

In het centrum van het dorp Foz do Arelho vindt u de meeste diensten die u nodig heeft voor uw dagelijkse leven. Van een apotheek, bakker, supermarkten, traditionele Portugese restaurants, een bank en de plaatselijke parochieraad (Junta de Freguesia).

Op het dorpsplein is de muziektent het hart van de langverwachte zomerfeesten! Met sardientjes die langzaam gegrild worden en muziek in de lucht, omarmt deze feestelijke sfeer zowel de lokale bevolking als de toeristen, waardoor iedereen zich thuis voelt!

Foz do Arelho Village Streets 1

 

Foz do Arelho is ook ideaal voor wie dicht bij alles wil zijn. Het dorp ligt op vijf minuten van de A8, een van de belangrijkste snelwegen van Portugal, en wordt bediend door twee belangrijke toegangswegen:

  • zowel de EN 360 als de Variante Atlântica weg verbindt Foz de Arelho met de stad Caldas da Rainha en de snelweg A8;
  • in het noorden verbindt de Estrada Atlântica Foz do Arelho met São Martinho do Porto.

Wie in Foz do Arelho woont, of hier een tweede huis voor vakantie heeft, geniet van deze bevoorrechte centrale ligging, met tal van historische monumenten en stranden op slechts een klein eindje rijden.

Foz do Arelho is een plek om te ontspannen en de beslommeringen van de dag achter zich te laten. Laat u meeslepen door de geur van de zeelucht, de kleuren van de Atlantische Oceaan en de smaken van het strand...


Blog oorspronkelijk gepubliceerd in PORTUGAL THE SIMPLE LIFE, een insider perspectief op wonen, bezoeken en kopen vastgoed in Portugal.

Meer informatie

Laatste Blogs

Aanbevolen eigenschappen

  • Simple Life Home Buyer
    Bathrooms  2
    Bathrooms  2
    Swimming Pool
    Salir do Porto 
    AFLOPEND 386,000€ [BTW INCL]
  • Simple Life Home Buyer
    Bathrooms  2
    Bathrooms  2
    Swimming Pool
    São Martinho do Porto 
    AFLOPEND 386,000€ [BTW INCL]
  • Simple Life Home Buyer
    Bathrooms  3
    Bathrooms  2
    Swimming Pool
    Foz do Arelho 
    580,000€ [BTW INCL]
  • Simple Life Home Buyer
    Bathrooms  3
    Bathrooms  2
    Swimming Pool
    Foz do Arelho 
    650,000€ [BTW INCL]
  • Nadadouro 
    134,000€ [BTW INCL]
  • Simple Life Home Buyer
    Bathrooms  4
    Bathrooms  3
    Swimming Pool
    Caldas da Rainha 
    597,500€ [BTW INCL]

Download ons gratis tijdschrift

Portugal The Simple Life Magazine

Let's chat

Contact opnemen

Vul je contactgegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Blijf op de hoogte

SCHRIJF IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

marker  Portugal

Avenida Marginal Loja 1
Edifício Vasco da Gama
2460-096 São Martinho do Porto - Portugal
Tel.: +351 262 980 576  |  Mobiele: +351 911 069 081

marker  BELGIË

Kribbestraat 4 bus 1
2000 Antwerpen - België
Tel.:  +32 3 283 70 70  |  +32 496 30 94 89

Oproepen naar het nationale vaste netwerk. De communicatiekosten hangen af van het tarief dat u met uw operator bent overeengekomen.

Immo Portugal

Ponta de São Lourenço

Immo Portugal is een toonaangevend makelaarskantoor dat gespecialiseerd is in vastgoed te koop in PortugalBezoek onze kantoren in Antwerpen België en Zilverkust Portugal.

Leisure Launch Group

© 2023 Immo Portugal  •  Privacybeleid  •  Livro de Reclamações  •  Alternatieve geschillenbeslechting

APEMIP - Associação dos Profissionais e Empresas de Mediação Imobiliária de Portugal      APPII – Associação Portuguesa de Promotores e Investidores Imobiliários    Câmara de Comércio e Indústria Portuguesa       realtor logo white  cips logo certified international property specialist

Go to top