• Een huis kopen in Portugal of Spanje?

Een huis kopen in Portugal of Spanje?

 Leven in Portugal 

Hoewel Portugal en Spanje veel dingen gemeen hebben, zoals hun zonnige mediterrane klimaat, heerlijk eten en wereldberoemde monumenten, hebben beide landen zeer verschillende culturen en tradities die diep geworteld zijn in de geschiedenis en het landschap.

Als u beslist waar u naartoe reist, zijn deze verschillen niet zo relevant, omdat beide landen u een prachtige ervaring van het Iberisch schiereiland zullen geven. Het is gewoon een kwestie van kiezen tussen de warme melancholie van de fadomuziek of de intens ritmische flamencodans, de zoute kabeljauw of de intensiteit van "patatas bravas" en "jamon", het onmiskenbare zonlicht van Lissabon of de levendige kleuren van Gaudi's Barcelona:

 

Immo Portugal Portugal fado music LisbonImmo Portugal Portugal Bacalhau CodfishImmo Portugal Lisbon eletricoImmo Portugal Spain flamenco dancingImmo Portugal tapas bar spainImmo Portugal Spain Barcelona Gaudi


Als u er echter aan denkt om een huis in Portugal of Spanje te kopen, dan moet u meer dan alleen maar rekening houden met culturele verschillen. Aspecten zoals wat voor soort onroerend goed u wilt kopen, waar u wilt investeren, hoeveel u wilt uitgeven en welke levensstijl u zoekt, zijn vragen die u moet stellen om de beste beslissing voor u en uw gezin te nemen. 

Hier zijn enkele nuttige inzichten die u zullen helpen bij het kiezen van de beste plek om een woning in West-Europa te kopen: Portugal of Spanje? 

Grenzen en nationale identiteit

Ondanks het feit dat Portugal al eeuwenlang een zeer vriendschappelijke relatie heeft met "nuestros hermanos", is dat niet altijd zo geweest. In 1128 vocht de eerste Portugese koning D. Afonso Henriques schandelijk tegen zijn eigen moeder om van Portugal een onafhankelijk land van het Koninkrijk León (Spanje) te maken. In 1580 keerde Portugal terug naar de Spaanse overheersing nadat koning D. Sebastiao stierf zonder erfgenaam om de troon te erven, maar 60 jaar later zou het land zich opnieuw onafhankelijk van Spanje verklaren.

Het feit dat Portugal sinds 1297 zijn moderne grenzen heeft bepaald, stelt het land in staat om te profiteren van de interne vrede en trots dat het een van de oudste natiestaten ter wereld is. Onder leiding van premier Antonio Costa, een socialistische gematigde, onlangs herkozen voor een tweede termijn, biedt Portugal een rustig politiek klimaat en een bloeiende economie die door de EU, het IMF en andere internationale organisaties wordt geprezen. Dit klimaat van financiële groei en optimisme heeft investeerders en buitenlandse inwoners uit de hele wereld aangetrokken. 

Spanje bestaat daarentegen uit autonome regio's met een eigen regionale regering, waarvan sommige bewegingen onafhankelijkheid claimen. Het meest recente voorbeeld is de regio Catalonië, die in 2017 een referendum heeft gehouden waarbij 90 procent van de bevolking voor de afscheiding van Spanje heeft gestemd. Het politieke conflict en de protesten van de bevolking hebben sindsdien een klimaat van interne onrust gecreëerd, waarin het felle gevoel voor regionalisme van de Catalanen voor een einde aan het conflict nog steeds geen enkel teken van hun bereidheid om het conflict te beëindigen, heeft opgeleverd.

 

Lagere kosten van levensonderhoud 

Hoewel zowel Portugal als Spanje relatief goedkoop zijn voor West-Europese landen, biedt Portugal lagere kosten voor levensonderhoud, wat erg aantrekkelijk is voor veel buitenlanders, vooral gepensioneerden.

Volgens Numbeo, 's werelds grootste database met door gebruikers verstrekte gegevens over steden en landen wereldwijd, zijn de gemiddelde kosten van levensonderhoud in Spanje 8% hoger dan in Portugal (geaggregeerde gegevens voor alle steden, november 2023):

 

Maandelijkse nutsbedrijven PORTUGAL SPANJE
Basic (elektriciteit, verwarming, koeling, water, water, afval) voor 85m2 appartement €106.74 €127.29
Internet (60 Mbps of meer, onbeperkte data, Kabel/ADSL) €35.42 €32.59
Maaltijd voor 2 personen, middenklasserestaurant, driegangenrestaurant, driegangenmenu. €40.00   €45.00

 

Vastgoedkosten en kwaliteit

De gemiddelde vastgoedkosten zijn ook hoger in Spanje:

 

Appartement prijs kopen PORTUGAL SPANJE
Prijs per vierkante meter om een appartement in het centrum van de stad te kopen € 2,713.98 € 3,087.46
Prijs per vierkante meter om een appartement buiten het centrum te kopen € 1,866.21 € 1,969.81

 


Portugal onderscheidt zich niet alleen door lagere vastgoedkosten, maar ook door specifieke investeringsprogramma's die het mogelijk hebben gemaakt om gebouwen in historische gebieden te renoveren. Vandaag de dag kunnen buitenlandse investeerders kiezen uit een breed scala aan gerenoveerde eigendommen en nieuwe gebouwen die in het hele land beschikbaar zijn, met de hoogste kwaliteitsnormen en energiezuinige moderne bouw.

Groeiende huurrendementen

Als u op zoek bent naar een beleggingspand, zijn de gemiddelde huurkosten van Portugees onroerend goed hoger in vergelijking met onroerend goed in Spanje:

Huur per maand PORTUGAL SPANJE
Appartement (3 slaapkamers) in Centrum € 1.317,44 € 1.217,05
Appartement (3 slaapkamers) buiten het centrum € 996,22 € 921,74

 

De brutohuuropbrengsten in Portugal zouden moeten blijven stijgen, met name in de markt voor de verhuur van vakantiewoningen, waar de vraag nog steeds groeit. Alleen al in de eerste helft van 2019 ontving de Portugese horeca 12,1 miljoen gasten, 7,6% meer dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor (gegevens van INE, het Nationaal Instituut voor de Statistiek), die 1,78 miljard euro aan inkomsten vertegenwoordigden.

Kennis van vreemde talen

Hoewel de Portugese taal niet significant verschilt van het Spaans, vinden sommige mensen het moeilijker om het te leren omdat het meer stille brieven en fonemen heeft. Echter, de Portugezen zijn over het algemeen beter in het spreken van vreemde talen, vooral Engels, dus u zult geen moeite hebben om te integreren in uw gemeenschap en te genieten van de prachtige levensstijl. 

De belangrijkste reden is dat de Portugezen al op zeer jonge leeftijd grotendeels blootgesteld worden aan vreemde talen, niet alleen op school, maar ook via televisie en films die over het algemeen ondertiteld zijn terwijl ze in Spanje worden nagesynchroniseerd.

Verblijf door investering

Zowel Portugal als Spanje hebben verblijfsopties die vastgoedinvesteerders een aantal voordelen bieden, namelijk de mogelijkheid om zonder visum binnen het Schengengebied te reizen of om het staatsburgerschap aan te vragen na een bepaalde tijd van permanent verblijf. Omdat deze programma's soms worden bijgewerkt of een tijdslimiet kunnen hebben voor aanvragen, is het het beste om te controleren welke opties beschikbaar zijn voor jouw specifieke situatie.

Het aanvragen van het staatsburgerschap

Wat de aanvraag van het staatsburgerschap betreft, zijn de belangrijkste verschillen tussen Portugal en Spanje de tijd die nodig is om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning en de mogelijkheid om het dubbele staatsburgerschap te verkrijgen: 

Het aanvragen van het staatsburgerschap PORTUGAL SPANJE
Woonplaatsvereisten voor naturalisatie Portugees staatsburger kan worden verkregen na zes jaar permanent verblijf in Portugal De Spaanse nationaliteit kan worden verkregen na 10 jaar permanente bewoning (183 dagen in elk van de 10 jaar)
Dubbel burgerschap Portugal erkent dubbel staatsburgerschap Vreemdelingen die de Spaanse nationaliteit verkrijgen, moeten afstand doen van hun vorige nationaliteit, tenzij zij in een Ibero-Amerikaans land, Andorra, de Filippijnen of Equatoriaal-Guinea geboren zijn

 

Tot slot, maar niet in de laatste plaats, Portugal heeft "pasteis de nata"! En dat is voor velen meer dan genoeg om uw koffers in te pakken en de erfenis van de nakomelingen van D. Afonso Henriques te omarmen... 

Als de voordelen van Portugal u interesseren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en uw bezoek te plannen voor meer informatie over het kopen van een woning in de Zilverkust

Ons team van vastgoedspecialisten deelt graag hun ervaring van het leven in Portugal en hun kennis van de prachtige levensstijl die op u wacht.

 

Meer informatie

Laatste Blogs

Aanbevolen eigenschappen

  • Simple Life Home Buyer
    Bathrooms  2
    Bathrooms  2
    Swimming Pool
    Salir do Porto 
    AFLOPEND 386,000€ [BTW INCL]
  • Simple Life Home Buyer
    Bathrooms  2
    Bathrooms  2
    Swimming Pool
    São Martinho do Porto 
    AFLOPEND 386,000€ [BTW INCL]
  • Simple Life Home Buyer
    Bathrooms  3
    Bathrooms  2
    Swimming Pool
    Foz do Arelho 
    580,000€ [BTW INCL]
  • Simple Life Home Buyer
    Bathrooms  3
    Bathrooms  2
    Swimming Pool
    Foz do Arelho 
    650,000€ [BTW INCL]
  • Nadadouro 
    134,000€ [BTW INCL]
  • Simple Life Home Buyer
    Bathrooms  4
    Bathrooms  3
    Swimming Pool
    Caldas da Rainha 
    597,500€ [BTW INCL]

Download ons gratis tijdschrift

Portugal The Simple Life Magazine

Let's chat

Contact opnemen

Vul je contactgegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Blijf op de hoogte

SCHRIJF IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

marker  Portugal

Avenida Marginal Loja 1
Edifício Vasco da Gama
2460-096 São Martinho do Porto - Portugal
Tel.: +351 262 980 576  |  Mobiele: +351 911 069 081

marker  BELGIË

Kribbestraat 4 bus 1
2000 Antwerpen - België
Tel.:  +32 3 283 70 70  |  +32 496 30 94 89

Oproepen naar het nationale vaste netwerk. De communicatiekosten hangen af van het tarief dat u met uw operator bent overeengekomen.

Immo Portugal

Ponta de São Lourenço

Immo Portugal is een toonaangevend makelaarskantoor dat gespecialiseerd is in vastgoed te koop in PortugalBezoek onze kantoren in Antwerpen België en Zilverkust Portugal.

Leisure Launch Group

© 2023 Immo Portugal  •  Privacybeleid  •  Livro de Reclamações  •  Alternatieve geschillenbeslechting

APEMIP - Associação dos Profissionais e Empresas de Mediação Imobiliária de Portugal      APPII – Associação Portuguesa de Promotores e Investidores Imobiliários    Câmara de Comércio e Indústria Portuguesa       realtor logo white  cips logo certified international property specialist

Go to top