• Het verhaal van Sandra & Bert

Het verhaal van Sandra & Bert

Mogen wij ons even voorstellen? Wij zijn Bert en Sandra, 53 en 52 jaar oud, geboren en getogen in Vlaanderen. We hebben twee volwassen kinderen en zijn begin 2018 in Portugal komen wonen.

Toen we van An-Sofie van Immo Portugal de vraag kregen om ons Portugal-verhaal met hen te delen, moesten we daar niet lang over nadenken.

In het voorjaar van 2013 hebben we voor het eerst kennis gemaakt met Portugal.  De aanhoudende sombere winter dreef ons naar warmere oorden tijdens de paasvakantie. Zo kwamen we in de Algarve terecht.  Het was een aangename verrassing.  Het land, de cultuur, de stranden én vooral de mensen lieten op ons een onvergetelijke indruk na.

Eenmaal terug in België, liet Portugal ons niet meer los.  We gingen op zoek naar informatie over de verschillende streken hier.  Al gauw werd duidelijk dat Centraal Portugal en met name de Zilverkust ons de ideale streek leek om een tweede verblijf te zoeken.

Ooit hadden we tegen elkaar gezegd: ‘ Iets in het buitenland kopen, dat zouden we nooit durven….’  Maar aangezien Bert in België al vele jaren in het vastgoed werkzaam was, konden we bij het uitkijken naar een woonst in Portugal al snel het kaf van het koren scheiden en gingen resoluut in zee met Immo Portugal, die zowel in Portugal als in België een kantoor hebben.

We waren dolblij met ons mooie appartement in São Martinho do Porto.  Zoveel we konden, kwamen we naar hier om van het goede leven te genieten.  En zo groeide het verlangen naar meer…

Nu moeten jullie weten dat ik al vele jaren de droom had om een B&B te beginnen.  Dus toen we in 2015 op zoek gingen naar een tweede woonst in Portugal, hadden we meteen een aantal voorwaarden: het huis moest geschikt zijn om “later” een B&B van te maken. Absolute eisen waren evenveel bad- als slaapkamers, ruime kamers, zwembad en mooi uitzicht.  En zo kochten we ons huis aan de Zilverkust, met zicht op heuvels, natuurgebied en oceaan.

Dat “later” leek op een gegeven moment nog lang te duren.  En we begonnen ‘out of the box’ te denken.  Waarom wachten tot we pensioengerechtigd waren?
Zouden we dan nog fit genoeg zijn om te starten met een B&B?  Hoe meer we erover nadachten en discussieerden, hoe meer het plaatje vorm kreeg.
Het leek ons zalig om met nog een 15-tal actieve beroepsjaren in het vooruitzicht een switch te maken in deze richting.

Natuurlijk was het geen gemakkelijke beslissing, want hoe je het ook draait of keert, kiezen is voor een stuk ook verliezen. We hadden in België immers onze kinderen, ouders, familie, vrienden, kennissen en sociale contacten te over.

Verhuizen naar Portugal betekende ook: je kinderen en ouders, mijn zus en haar gezin minder vaak zien (maar… als we ze nu zien, hier of in België is het steevast quality time!), je werk opzeggen, je collega’s achterlaten, je vrijetijdsbesteding voor een stuk opgeven…

En hoewel men altijd beweert dat een huis ‘maar een hoop stenen’ is, sta je er wel even bij stil als je het verkoopt en je realiseert dat je daar bijna 30 jaar lief en leed hebt gedeeld, je kinderen hebt grootgebracht, feestjes hebt gegeven, van de tuin genoten en nog vele dingen meer…

Maar één ding is zeker : de keuze voor een ander leven in Portugal is een positieve keuze geweest.  We gingen niet weg omdat het in België allemaal zo slecht zou zijn, of omdat we ons werk niet graag meer deden of uitgekeken waren op de mensen rondom ons. Nee, we kwamen naar hier omdat we deze droom willen waarmaken en we zouden er de rest van ons leven spijt van hebben indien we deze stap niet durfden zetten.

We kunnen nog een heel aantal jaartjes mee voor we pensioengerechtigd zijn, en we hebben maar één leven en dit is wat we nu voor de rest van ons actief leven én vooral samen willen doen: onze gasten een fijne vakantie bezorgen in een mooi land, hen in de watten leggen met een goed bed en lekker ontbijt.  Hen tips geven voor uitstapjes in de omgeving, goede restaurantjes uitzoeken, zelf hard werken maar steeds met een vakantiegevoel op de achtergrond.

Wat er ook toe bijgedragen heeft om deze grote stap nu reeds te zetten, is het besef dat het leven eindig is.  Al op heel jonge leeftijd hebben we geleerd dat het leven lelijke klappen kan uitdelen.  Toen we beiden half van de twintig waren hebben we een baby verloren, een periode vol pijn en verdriet, waar we uiteindelijk als koppel sterker zijn uitgekomen (met dank aan heel veel verschillende mensen rondom ons…).  Toen al wisten we dat wij samen alles aankunnen, immers, het ergste wat ons kon overkomen hadden we al meegemaakt.  Door de dood van ons kindje hebben we ook heel veel leren relativeren; niet meer zeuren over kleinigheden of onbelangrijke zaken, genieten van kleine dingen, van de natuur, van goed eten en drinken, van kennismaken met mensen van allerlei nationaliteiten. En laat het nu net dàt zijn wat we hier gevonden hebben.

En genieten doen we, samen met onze gasten, ten volle… We glunderen als we de vele mooie commentaren te horen krijgen na hun verblijf bij ons en dat motiveert enorm om ervoor te blijven gaan en onszelf nog te verbeteren.

Ondertussen hebben we nog één (kleiner) appartement bijgekocht omdat we de laatste kamer in het huis (die tijdelijk onze slaapkamer was) ook willen inrichten als B&B kamer.  Met plezier verblijven we dan zelf in ons knusse appartementje, dat bemeubeld gaat worden met onze meubels en spullen uit België en komen dan ‘s morgens naar de B&B om onze gasten te verwennen met een gevarieerd ontbijt.

Wie had vijf jaar geleden kunnen denken dat wij nu permanent in Portugal wonen?  Wij alvast niet!  Maar we hebben het ons nog geen moment beklaagd.

We werken hard (maar zonder stress) en genieten tegelijkertijd met volle teugen.  En weet je, heel misschien moeten we op termijn een beetje inleveren op levensstandaard, maar wat we hier terug krijgen aan levenskwaliteit is onbetaalbaar!

Bert & Sandra

Blijf op de hoogte

SCHRIJF IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

marker  Portugal

Avenida Marginal Loja 1
Edifício Vasco da Gama
2460-096 São Martinho do Porto - Portugal
Tel.: +351 262 980 576
Mobiele: +351 911 069 081

marker  BELGIË

Kribbestraat 4 bus 1
2000 Antwerpen - België
Tel.:  +32 3 283 70 70
Tel.:  +32 496 30 94 89

Oproepen naar het nationale vaste netwerk. De communicatiekosten hangen af van het tarief dat u met uw operator bent overeengekomen.

Immo Portugal

Ponta de São Lourenço

Immo Portugal is een toonaangevend makelaarskantoor dat gespecialiseerd is in vastgoed te koop in Portugal.

Bezoek onze kantoren in Antwerpen België en Zilverkust Portugal.

Leisure Launch Group

© 2022 Immo Portugal • Privacybeleid

APEMIP - Associação dos Profissionais e Empresas de Mediação Imobiliária de Portugal      APPII – Associação Portuguesa de Promotores e Investidores Imobiliários    Câmara de Comércio e Indústria Portuguesa